Wat is psychosociale therapie
In de psychosociale therapie gaan we er vanuit dat iedereen vorm kan geven aan zijn eigen leven binnen de context waarin hij of zij leeft. Ieder mens is geboren met 4 kwaliteiten: het verstand, het gevoel, het lichaam en de intuïtie. In het meest gunstige geval zijn deze in balans.
Er zijn momenten of periodes in het leven dat deze balans verstoord is en dat je geen nieuwe balans kunt vinden tussen deze 4 kwaliteiten. Als je de situatie alleen met verstand of alleen met gevoel benadert dan is dat meestal niet voldoende. De kennis vanuit de andere kwaliteiten wordt niet aangesproken. We streven naar jouw bewustwording hiervan.
Wat gaan we doen?
Tijdens therapiesessies gaan we onderzoeken wat er in jouw leven speelt en wat nu om aandacht vraagt. Daarvoor hoeven we niet heel ver te zoeken, wat belangrijk is komt vanzelf naar boven. Door erover te praten, door te gaan voelen, luisteren naar je lichaam en door stil te staan bij je emoties leer je jezelf beter kennen. Je leert ontdekken hoe je normaliter met situaties omgaat en welke patronen, valkuilen, strategieën en overlevingsmechanismen daarbij horen. Op deze wijze leer je ook je kracht en je talenten te ontdekken en hoe je deze in kunt zetten.
In mijn praktijk is het belangrijk dat je bereid bent om te kijken naar je eigen handelen. We gaan samen pijnlijke ervaringen onderzoeken en je leert op welke manier je om kunt gaan met deze ervaringen. Op deze manier ontstaat er een nieuw evenwicht en is er weer ruimte voor groei!
Los van je patronen
Het doel van de therapie is om weer aan het roer te staan van je eigen leven en niet te worden geregeerd door oude patronen.
Veel psychosociale problematiek vindt haar oorsprong in het afgescheiden denken en voelen van het lichaam, van delen van de persoonlijkheid en/of van de ‘buitenwereld’. Het probleem is vaak niet een gebrek aan vaardigheden. Deze zijn te leren. Vaak gaat het om vasthouden aan oude gewoontes en overtuigingen, gedrag en communicatiepatronen.